Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een gespecaliseerde 3-jarige opleiding, die zich richt op het voorkomen of verhelpen van klachten in het buik-, bekken-, lage rug- en bekkenbodemgebied. Zowel mannen, vrouwen, ouderen als kinderen kunnen met deze klachten te maken krijgen. We behandelen uitsluitend individueel.

 

Wat behandelen wij?

Bekkenbodemfunctiestoornissen (meer) zoals:

  • ongewild verlies van urine en of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en of te ontlasten, veel te vaak plassen
  • moeite met het uitplassen
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • verzakkingsklachten van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • seksuele problematiek, ontstaan door functiestoornissen van de bekkenbodem zoals vaginisme, pijn bij vrijen of erectiestoornissen
  • klachten voorafgaand of na afloop van chirurgische ingrepen in de onderbuik

 

Bekkenpijn (meer) zoals:

  • bekkenpijn en lage rugklachten in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling.
  • bekkenpijn en lage rugklachten door andere oorzaken, zoals na een val op het stuitje.

 

Postpartum consult (meer): 

Het postpartum consult is ontwikkeld voor vrouwen die risico lopen op het vekrijgen van bekken- en/of bekkenbodemklachten door zwangerschap en bevallen. 

 

Hoe gaan we te werk?

De bekkenfysiotherapeut brengt samen met u de problemen in kaart.
Er wordt informatie gegeven over wat de oorzaken en de gevolgen zijn van uw klachten en wat eraan te doen is. Er vindt een vraaggesprek plaats om uw klachten duidelijk in kaart te brengen. Daarna wordt onderzocht hoe uw bekken en bekkenbodemspieren functioneren. Hierbij worden de functies van de verschillende spiergroepen rond het bekken beoordeeld. Indien blijkt dat de klachten veroorzaakt of beïnvloed worden door de bekkenbodemspieren zal een inwendig onderzoek deel uitmaken van de behandeling. Dit kan onder andere met behulp van apparatuur zoals de myofeedback, een computergestuurd programma, om zo de aard van de klachten en de werking van de bekkenbodemspieren te verduidelijken. In overleg met u wordt een behandelplan opgesteld.
Als u het vervelend vindt om een inwendig onderzoek te ondergaan kunt u dit weigeren. Er wordt dan samen met u op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om uw bekkenbodem te onderzoeken.

 

Er is een nauwe samenwerking met collega’s fysiotherapeuten en oefentherapeuten. Zo kunnen wij de meest optimale zorg leveren. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de urologen, gynaecologen en maag-darm-lever artsen van de Gelre Ziekenhuizen, het SKB, het MST en ZGT, maar ook met verloskundigen en seksuologen.


Contactgegevens bekkenfysiotherapie

 

José Ernst

Bekkenfysiotherapeut 

T: 0573 - 45 39 10

M: jose@rubo-oefentherapie.nl

 

Locatie: Ruurlo